Kucharz przygotowuje potrawy i napoje w punktach małej gastronomii, stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia, ocenia i dobiera surowce i półprodukty, dokonuje ich oceny w oparciu o normy i receptury gastronomiczne, sporządza kalkulację potraw i napojów, oblicza ich wartość energetyczną, wydaje przygotowane potrawy, dbając o ich estetyczne wykończenie.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
Po ukończeniu szkoły kształcącej w zawodzie kucharz absolwent ma możliwość zdawania egzaminu czeladniczego..
Sylwetka absolwenta.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- wykonywania wszystkich czynności związanych z przygotowywaniem typowych potraw i napojów,
- organizowania prac porządkowych,
- prawidłowego przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych, surowców, półproduktów i produktów kulinarnych.
Kucharz znajdzie zatrudnienie:
- w punktach małej gastronomii,
- w szpitalach,
- w szkołach, przedszkolach,
- w barach szybkiej obsługi,
- w internatach,
- w restauracjach i kawiarniach,
- w hotelach, stołówkach, zakładach gastronomicznych,
- w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia.
Wiedzę ogólną uczniowie zdobywają w czasie 3 dni w tygodniu w szkole. Praktyczna nauka zawodu (2 dni w tygodniu) odbywa się w zakładach pracy. Ponadto uczniowie corocznie wyjeżdżają na miesięczny kurs dokształcający, gdzie zdobywają wiedzę zawodową.