Piekarz dostarcza na rynek pieczywo o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Dba o surowce najlepszej jakości, przechowuje je w odpowiednich warunkach. Wytwarza ciasta na różne rodzaje pieczywa, kształtuje wyroby, wypieka oraz przygotowuje je do sprzedaży. W czasie procesu edukacji oprócz kształcenia ogólnego uczniowie poznają elementy produkcji piekarskiej, wyposażenie techniczne piekarni oraz zasady funkcjonowania takiego typu zakładów w gospodarce rynkowej.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia.
Po ukończeniu szkoły kształcącej w zawodzie piekarz absolwent ma możliwość zdawania egzaminu czeladniczego.
Sylwetka absolwenta.
Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich,
- sporządzania półproduktów piekarskich,
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie,
- prowadzenia rozrostu oraz wypieku pieczywa,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich,
- przechowywania żywności.
Piekarz znajdzie zatrudnienie :
- w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich,
- w cukierniach,
- w zakładach gastronomicznych,
- w punktach sprzedaży pieczywa,
- w ramach własnej działalności gospodarczej.
Baza dydaktyczna i warunki kształcenia.
Wiedzę ogólną uczniowie zdobywają w czasie 3 dni w tygodniu w szkole. Praktyczna nauka zawodu (2 dni w tygodniu) odbywa się w zakładach pracy. Ponadto uczniowie corocznie wyjeżdżają na miesięczny kurs dokształcający, gdzie zdobywają wiedzę zawodową.